Koorruine lezing: De worsteling van politici en bestuurders met integriteitsvragen

In alle landen - ook in Nederland - worstelen politici en bestuurders tot op het hoogste niveau met integriteitsvragen. Is het verkeerd om onder tafel geld aan te nemen van studenten als Albanese universiteitsdocent om je maandsalaris (dat vrijwel nihil is) aan te vullen? Mag de oud-voorzitter van de Europese Commissie kort na zijn termijn als ‘adviseur' in dienst treden van een grote Amerikaanse bank die mede aan de basis stond van de economische crisis? Ga je naar een borrel van BMW als je weet dat ze daar iets voor terug willen? Deze en andere vragen zullen aan bod komen.
Matthijs Schüssler geeft, naast zijn werk in de politiek, in samenwerking met de Eduardo Frei stichting, trainingen aan jonge politici aan de buitengrenzen van de EU op het gebied van integriteit in de politiek. De (juridische/organisatorische) ervaring die hij opdeed bij het CDA partijbureau en in de dagelijkse Europese politiek komt daarbij goed van pas.

mr M.J. Schüssler studeerde rechten in Leiden, waarna hij bijna vier jaar als advocaat op de Zuidas bij Loyens&Loeff werkte. Na deze periode besloot hij het roer om te gooien en te gaan werken in de politiek. Na drie jaar werkzaam geweest te zijn bij het CDA-partijbureau als juridisch adviseur van de partij en (ambtelijk) secretaris van het CDA-partijbestuur, maakte hij de overstap naar het Europees Parlement als (persoonlijk) beleids/politiek adviseur van Wim van de Camp.

Lokatie: Dorpskerk