Koorruine lezing: Keltisch Christendom, bouwstenen voor een duurzaam geloof

Er is iets mis met onze verstandhouding tot de natuur. Zo kunnen we niet verder. Vaak wordt het Christendom verweten dat het daar schuldig aan is. Dan bedoelt men vooral de hoofdstroom van het Romeinse Westerse Christendom. Maar er waren van oudsher ook andere belevingen van de natuur. Zoals die van de Keltische Christenen, vanaf de vroege Middeleeuwen tot vandaag. Op deze avond lezen we in hun teksten.
Oude gebeden, maar ook moderne Keltische gedichten. Op zoek naar een Christelijke spiritualiteit die ons mensen niet plaatst naast God tegenover de natuur, maar met God in de natuur. Een voorproefje:

Er is geen plant in de grond
Of hij is vol van zijn kracht,
Er is geen vorm op het strand
Of hij is vol van zijn zegen.
Er is geen vogel in de vlucht,
Er is geen ster in de lucht,
Er is niets onder de zon,
Of het verkondigt Zijn goedheid.

dr J.J. van Es is emeritus predikant. Hij was tot 2009 verbonden aan de Kievietkerk in Wassenaar.

Lokatie: Dorpskerk

Met ingang van 1 november zijn de diverse rekeningnummers van de Protestantse Gemeente te Wassenaar gewijzigd. Betalingen gedaan op de vorige rekeningnummers worden voorlopig doorgestuurd naar de nieuwe rekeningnummers.