Koorruine lezing: Hoe de beer van zijn troon gestoten werd

De beer heeft voor ons een beetje het imago van een goedige lobbes, een kermisklant, een teddybeer. Toch is dat niet altijd zo geweest; integendeel, tot aan de middeleeuwen was de beer het machtigste en meest gevreesde dier, de koning der dieren. Voor Kelten en Germanen was hij een symbool van kracht, hij maakte onoverwinnelijk. Dat was een doorn in het oog van de vroege bekeerders die kwamen om te kerstenen en om te veroveren. Zij wendden alle mogelijke middelen aan om de beer te ontkrachten en de leeuw, als christelijk symbool, in zijn plaats op de troon te zetten.
Zij deden dat echter niet zozeer met dwang en geweld, maar door de beer steeds meer belachelijk te maken, door hem tot een kermisklant te verlagen. Hoe dat gaandeweg gebeurde, kunnen we prachtig zien in de wijze waarop de beer door de eeuwen heen werd afgebeeld. Een verhaal over hoe woord en beeld als propaganda gebruikt worden om de publieke opinie te beïnvloeden. Tot slot zien we hoe in de 19e eeuw de beer een rentrée maakte, als knuffeldier, maar ook als hoofdpersoon van talloze verhalen.

mw drs J. Schulte Nordholt is kunsthistorica. Zij verzorgt lezingen, rondleidingen en cursussen; haar specialisme is de kunsthistorie van 1870-1940. Al vele jaren geeft zij een voordracht in de Koorruïne.

Lokatie: Dorpskerk

Uitgelicht

Speciale gezinsochtenddiensten in 2019

Activiteiten

Zoeken

Contact opnemen

Kerkelijk Bureau
Schoolstraat 4
2242 KH Wassenaar

T: 070-5114068
F: 070-5177813
E: info@pkn-wassenaar.nl