Kievietkerk 13 januari

ds. Jilles de Klerk

Komende weken preek ik uit het Bijbelboek Ester. Zondag staat Ester 1 centraal. Daarin geeft koning Ahasveros drie royale feesten, alle drie ter meerdere glorie van zichzelf. Maar dan gooit koningin Vashti roet in het eten. Zij weigert op te komen dagen als de koning met zijn vrouw wil pronken. Dat kan Ahasveros niet over z’n kant laten gaan, vinden de mannelijke gasten. Er moet een wet komen dat vrouwen zich tegenover hun man dienen te gedragen. Een verhaal over status en aanzien en gekrenkte eer. Waaraan ontleen je die? En wat als je als man in je eer wordt aangetast? Of was de koning wellicht zelf diegene die zijn vrouw weinig eervol behandelde?

In een tijd van Me-too een verhaal dat tot de verbeelding spreekt. Maar het gaat over meer dan over een vrouw die weigert als lustobject op het feestje van mannen te verschijnen. Het gaat ook over de koningin die haar eigen eer boven die van de koning stelt en het waagt hem ongehoorzaam te zijn. Daarmee ondermijnt ze de maatschappelijke orde en hierarchie. Bovendien worden alle mannen bang dat zij op hun beurt het gezag over hún echtgenotes kwijt raken… En daar moet je toch niet aan denken! Genoeg thema’s voor een preek zou ik zo zeggen.

Het staat allemaal in het Bijbelboek Ester. Naast Ruth is het het tweede Bijbelboek dat de naam van de vrouwelijke hoofdpersoon draagt. Opvallend is dat in het Bijbelboek Ester de naam van God niet voorkomt. Ook worden er geen gebeurtenissen aan God toegeschreven. God lijkt verborgen of afwezig. Of is hij de verborgen kracht in en achter de meer dan toevallige gebeurtenissen en samenloop van omstandigheden in het verhaal? In de christelijke traditie heeft het ontbreken van God in het boekje Ester er voor gezorgd dat er weinig uit gepreekt werd en wordt. Van Calvijn en Luther zijn bijvoorbeeld geen preken over dit Bijbelboek bekend. Binnen het Jodendom is het Bijbelboek echter heel populair. Het is hét verhaal over de redding van het met de dood bedreigde Joodse volk. En die dreiging kent dat volk zijn hele geschiedenis door. Het boek Ester wordt in Joodse kringen gelezen op het Poerimfeest, een soort carnaval, waarbij men zich verkleedt en tegoed doet aan gefrituurde Hamansoren.

Wij lezen de komende weken verschillende hoofdstukken uit het boekje Ester. Het staat vanaf volgende week op het rooster van de kindernevendienst. Dan wordt gestart met Ester 2. Maar ik vind hoofdstuk 1 al zo prachtig, beeldend, aansprekend en boeiend, dat het zonde is om die episode uit het verhaal weg te laten. Daarom komende zondag gestart met Ester 1.

Geplaatst op donderdag 10 januari 2019