Messiaskerk 10 februari

ds J.M. de Klerk

Welk beeld heb je van jezelf en wat is je beeld van de ander? Die vraag komt naar voren uit het verhaal in Ester 5-6. Als Haman hoort dat de koning een man eer wil bewijzen, denkt hij: ‘Kan niet anders of dat gaat over mij. Ik verdien te worden geëerd’. Maar daar blijkt hij naast te zitten. En degene die vreest bij de koning uit de gratie te zijn, de Jood Mordechai, wordt onverwachts op het paard geheven. Ook wij leven met beelden van onszelf in onze gedachten. Je kunt een laag zelfbeeld hebben. En daar last van hebben. Of je kunt te groot van jezelf denken. Daar hebben anderen vaak meer last van dan jezelf. De lezing uit het Nieuwe Testament is een gelijkenis van Jezus. Daarin gaat het ook over de vraag hoe je over jezelf en over anderen denkt. Wie in God gelooft moet daarbij altijd één ding bedenken: wat bij ons groot is, is in de ogen van God vaak klein. En wat klein is in onze ogen, de dingen en mensen aan wie we voorbijzien, zijn groot in de ogen van God. We vieren in deze dienst ook het avondmaal. In de twee schriftlezingen (Ester 5-6 en Lukas 14: 7-11) wordt eveneens samen gegeten en gedronken. De maaltijd van de Heer symboliseert dat voor God ieder mens telt en welkom is. Dat is om blij van te worden. De maaltijd van de Heer kent daarbij wel een bijzondere etiquette: de eersten zijn de laatsten, wie achter komt gaat voor, wie onder ligt, eindigt boven. Zo zet het Koninkrijk van God de wereld op zijn kop! De cantorij o.l.v. Cees van Delft zal verschillende liederen voor en met ons als gemeente zingen.

Geplaatst op donderdag 07 februari 2019