Dorpskerk 24 maart 2019

10.00 uur ds. P. van Winden

“Pech? Beproeving? Waar is God als je leven lijden is?” Dit thema grijpt terug op de twee lezingen van deze zondag: Exodus 6:1-8 en Lucas 13:1-9.

In de Lucas Lezing vragen leerlingen aan Jezus hoe dat het zit: er zijn mensen omgekomen toen een stenen toren omviel. Was er iets mis met die mensen? Was er iets mis met die toren? Of is er iets mis met God?

Twijfel alom. In deze dienst gaan we op zoek naar het antwoord. Is dat antwoord er?

De vragen zijn niet nieuw. Juist nu de terreur in Utrecht iedereen schokte. Juist dan is het een mening die je vaak hoort. Dan is het ‘er is zoveel ellende dus ik geloof niet in een God’. Dat klinkt logisch.

Ook partijleiders die beloven dat allen zij Nederland veilig maken trekken stemmen.

Toch is het goed om dat eens concreet te bekijken. Juist ook met het oog op de gebeurtenissen van deze week. Dat doen we in deze dienst.

Uiteraard in het gesprek met de kinderen. Maar ook met de volwassenen.

Aan de hand van thema en lezingen kijken we naar de rol van geloof in deze week. Er was vorige week een aanslag in Nieuw-Zeeland. De aanslag in Utrecht. We hebben de verkiezingen net achter de rug. Klimaatbeleid verdeelt het land. Wat is dan de waarde van je omgang met God? Of van Gods omgang met jou? Voegt dat iets toe? Een gedicht van Eva Gerlach

spreekt: “Wat stuk is, koester het / niet langer dan het vraagt. Laat het alleen / met rust, met rotzooi, met / hoe dingen uit elkaar vallen, met pijn. / Het is geen toeval, op. Het is de regel.” Een lied klinkt in deze dienst. Het is Lied 1001 met daarin de krachtige zin: “Hij wiens kracht in onze zwakheid woont beschaamt de ogen van de sterken”. En Anne-Tjerk Mante (zang) en Micha Götz (piano) delen hun zoektocht met ons, door hun schitterende lied “Op weg”.

Welkom in deze dienst als je mee wilt zoeken, en mee wilt vragen naar hoe dat toch zit: ons onaffe leven en die prachtige gebroken wereld en God.

Geplaatst op donderdag 21 maart 2019