Collectes 13 oktober 2019

De diaconale collecte is bestemd voor Gehandicaptenrijdienst Leiderdorp.

Sinds 1970 organiseert de Classis Leiden van de Protestantse Kerken in Nederland (PKN) een kerkdienst voor en vooral met mensen met een verstandelijke beperking. Zij worden merendeels begeleid door verwanten of (vrijwillige) begeleiders. De bezoekers komen o.a. uit Swetterhage in Zoeterwoude-Dorp, Willem van den Bergh in Noordwijk en Gezinsvervangende tehuizen uit de omgeving van Leiden. Daarnaast behoren o.m. ook ouders met (jonge) kinderen vaak tot onze gasten. Hoewel de diensten uitgaan van de PKN, zijn mensen van een ander kerkgenootschap of geloof ook van harte welkom.

Het is niet allemaal vanzelfsprekend een verlengde van de diensten voor normaal begaafde mensen. Integendeel. Het uitdragen van Gods` boodschap daargelaten, moest over elk onderdeel van de dienst goed worden nagedacht  en was het ook nodig om bijstellingen te doen. Ook de voorgangers, met name in die tijd onze veelgeprezen dominee Bovenberg, moesten zoeken naar de juiste aanpak. Het vermijden van moeilijke woorden en leerstellingen en het toewerken naar de vorm en gewenste interactie met de bezoekers was best een opgave. Aangezien veel van onze bezoekers grote moeite hebben met verandering en erg hechten aan structuur, was het zoeken daarop met name gericht.

Na inmiddels al meer dan 40 jaar ervaring met deze speciale diensten, blijft het opletten om tegen die uitgangspunten geen fouten te maken. Behalve de geestelijke loutering en opbouw die met de diensten uiteraard beoogd worden, is juist het beleven van plezier eraan een hele belangrijke component in het geheel.

Naast het organiseren en regelen van vervoer van en naar de kerk, is er alle activiteiten zoals voorbereiding van de diensten, het op schrift stellen van een (aangepaste) liturgie het organiseren, plannen van roosters zowel voor voorgangers als vrijwilligers en ga zo maar door met als doel een goede en fijne viering met elkaar te kunnen beleven.

De tweede collecte is bestemd voor de uitvoering van de taken van het College van Kerkrentmeesters.

De uitgangscollecte (3e collecte) is bestemd voor het pastoraat.

Geplaatst op maandag 07 oktober 2019