Dorpskerk zondag 15 september 2019

Wie is de sympathiekste: David of Goliath? David natuurlijk. Zowel in I Samuel 17 als op schilderijen en in het spraakgebruik is Goliath de slechterik en David de goede. Deze week werden het protest in Hongkong tegen de Chinese invloed vergeleken met David en Goliath. Ook de opkomst van de oppositie in Rusland werd vergeleken met David, tegenover Poetin als Goliath. Maar wat, als we zelf als Goliath zijn? Bijvoorbeeld als Europa weigert nog langer drenkelingen op de Middellandse Zee te (laten) redden? Of als ik me belangrijker, groter, beter voordoe dan ik misschien ben?

Het bijzondere aan David is, dat hij de reus met één steentje uit zijn tas doodt. Hij heeft vijf steentjes, maar één is genoeg. Dit verhaal doorbreekt dan ook de vicieuze cirkel van onzekerheid, begeerte, sluwheid. Het is een oproep om een keuze te maken: wie ben je, en welke waarde maakt je tot wie je bent? Over de keuzemogelijkheden die er zijn en over de diversiteit die dat tot gevolg heeft, daarover gaat het in deze dienst. Zoals Hans Andreus ooit dichtte, “Je bent zo mooi anders dan ik....”. Daarbij breken we brood en delen we de beker. Dat is de manier waarop een kerk om kan gaan met diversiteit.

Geplaatst op donderdag 12 september 2019