Ds J.M. de Klerk

Ds. J.M. (Jilles) de Klerk is sinds 5 september 2010 predikant van de Kievietkerk (0,8 fte). Daarnaast heeft hij een aanstelling voor alle drie de wijkkerken, met name ten behoeve van het jeugdwerk (0,2 fte).

‘Ik ben geboren in Woerden en opgegroeid in een kerkelijk meelevend gezin. Als kind wilde ik al predikant worden. In tegenstelling tot veel klasgenoten vond ik het heerlijk om een spreekbeurt te houden. Na mijn studie theologie in Utrecht volgde ik de kerkelijke opleiding in Leiden. Daarna begon ik als predikant in Warmond, niet ver van Wassenaar. Ik heb daar met heel veel plezier gewerkt. Toch zou mijn volgende plek niet de gemeente, maar de school worden. In 2000 werden mijn vrouw en ik met onze dochters Hester en Noortje uitgezonden naar Makassar in Indonesië. Mijn vrouw werd aangesteld als docent Sociale Wetenschappen, ik als docent Oude Testament. We gaven les aan toekomstige predikanten. Het werd een intense en prachtige ervaring. De interculturele en interreligieuze ontmoetingen hebben ons blijvend verrijkt. Onze jongste dochter Sarah, werd in Indonesië geboren.

Na terugkeer in Nederland werkte ik enkele jaren als gemeenteadviseur bij Kerk in Actie. In die tijd rondde ik mijn dissertatie over de metaforische theologie van E. Jüngel af. Tien dagen na mijn intrede in Wassenaar promoveerde ik in Leiden. Een maand vol feestelijkheden dus!

In de Kievietkerk heb ik het erg naar de zin. Het is een hartelijke en betrokken gemeente. Veel mensen kunnen veel beter besturen en organiseren dan ik. Daardoor is er ruimte en tijd om me te concentreren op dat waar ik met name voor ben aangesteld: de kerkdiensten, het pastoraat en het kringenwerk. Ook het jeugdwerk en het nieuwe kerkblad vragen om aandacht en creativiteit. We beleven in onze tijd het staartje van de overgang van de volkskerk die we waren, naar de minderheidskerk die we geworden zijn. Die overgang doet aan de ene kant pijn, maar is tegelijkertijd een uitdaging. Hoe kunnen we in die situatie op een open, enthousiaste en geloofwaardige manier kerk zijn? Voor het zoeken naar een antwoord op die vraag zet ik me graag en met volle overtuiging in.'

Gebruik voor het versturen van een e-mail aan Ds J.M. de Klerk het contactformulier. De verzonden informatie is uitsluitend te lezen door de geadresseerde.

Zie ook

Jilles de Klerk